Rock Gruplarının İsim Koyma Çilesi Üzerinden Türk Mizahına Bakış

Sosyal Medya, hele hele Twitter'da kısa bi' mesai yaparak komikliğin Türk ata sporlarından biri olduğu algısını edinmeniz çok muhtemeldir. Hemen herkes gündemdeki bir olay ya da ünlü biri tarafından yapılan bir gafla kendince alay etmeye çalışır ve bunların bi çoğu da yaratılcılıktan uzak olduğu için birbirine benzer.

Mizah literatürüne bu durumu 'akla gelen ilk espriyi komik zannetme' başlığıyla geçebiliriz. Yalnız, bu durumdan daha da fenası vardır -ki aslında bu yazının da konusu olan- kelime esprileri! Mizahın kendisinin zaten ince bir zeka üzerine bina edilmiş olduğunu düşünürsek, bunun en çok inceldiği yer neresidir derseniz, işte orası kelime espirileri! Hem etimoloji bilgisi gerektirir, hem yaratıcı bağlama yeteneği hem de duruma, zamana uygunluk...

Bu koşul ve yeteneklerin iyi bir karmasına nadiren rastlandığı içindir ki hepimizde yerleşik olan genel kanı 'kelime espirisi eşittir kötü espiri' şeklindedir. Böyle düşünmekte bir çoğunun haklı nedenleri var, çünkü yaygın örnekler hep kötü örnekler olmuştur. Şakanın bu türü çoklukla "terlik ister misin, terlemişsindir" ya da "terlemeyen devlet memuruna ne denir? Noter denir!" gibiler üzerinden yapılır.

Genellikle lisede "madem yakışıklı değilim, neden sempatik olmayayım" ortak paydasında bir araya gelen ergenler tarafından yapılmasına alışık olduğumuz kelime espirilerinin kurumsal bir kullanım alanı bulduğu bir yer daha vardır ki o da: Türk Rock Gruplarının isim koyma müessesesi! Çok da zorlamadan aklınıza gelen ilk grupları düşündüğünüzde isimlerde bir gönderme, bir alt mesaj kaygısı olduğunu çok rahat farkedebilirsiniz.

Rock müzikle uğraşanlar ve dinleyenler kendilerini pop, arabesk ve diğer müzik türleri dünyasında olanlardan daha üstün görür. Öyledir de! Yalnız, daha zekiyiz iddiası müzik işinde kalmayıp grup ismi belirleme işine de yansıyınca ortaya şöyle şeyler çıkar ki bir çoğu akıllara zarardır:

Duman (Kafamız hep dumanlı mı?)
Gripin (Rock baş ağrıtır diyenlere yemeklerden sonra birer draje!)
Seksen Dört (Sex & Dirt 'le ilgisi yok diyemezler herhalde)
Haramiler (Müzikte korsana tepki olarak doğmuşlar gibi)
Ünlü (Müzik yapıp ne olucan evladım diyen babaya cevaben)
Kolpa (Bu grup kolpaymış yea! diyen olursa önden hazırlık gibi)
Grizu (Şarkı bu yaz patlıyacak mesajı var)
Tual (O da sanat bu da dediler herhalde)
Rehber (Ne alaka mı?? Grubun şarkılarını indireceğiniz sitenin adı ’Rehbertuar')
Işığın Yansıması (...!! Bi ara TV'de "Eve Düşen Yıldırım" diye bi dizi vardı, en az o kadar zorlama değil mi?)

Daha böyle devam eder: Çamur, Anemi, Asfalt Dünya, Kargo, Yüksek Sadakat, Acil Servis, Mavi Sakal, Kurban, Mor ve Ötesi... Tamam hepimiz Nasreddin Hocanın torunlarıyız ama ya tutarsa diye böyle zorlamanın alemi var mı? diye sorası geliyo insanın...

Yazının tam da sürç-i lisan kısmına geldiğimize göre yukarıda zikrettigim tüm grupları keyifle dinlediğimi belirtmek ve kendilerinden gelecek olası bir "vay efendim o öyle değil de böyle" şeklindeki itirazlara peşinen savunmamı şöyle yapmak istiyorum; saygıda kusur ettiysek affola!

:)

Yorumlar